Sociaal domein

Doelen en prestaties

Wat willen we bereiken?

Goede samenwerking tussen de Zeeuwse gemeenten, Raad voor de Kinderbescherming, Veiligheidshuis, Rechtbank, Politie, Veilig Thuis en de gecertificeerde instellingen.

a. Intervence ontwikkelt zich tot innovatieve gecertificeerde instelling (december 2020);
b. Evaluatie samenwerkingsafspraken met de Raad voor de Kinderbescherming (december 2018);
c. Oprichten Zeeuwse werkgroep op het gebied van de samenwerking tussen zorg en veiligheid (juli 2018).

Geringe afwijking

a. Op schema Intervence werkte in 2018 voornamelijk aan het Verbeterplan waarvoor zij in 2017 namens portefeuillehouders jeugd opdracht kregen. Doel van dit plan was verbetering van de kwaliteit, de beschikbaarheid en de verdere ontwikkeling van de dienstverlening, met o.a. een betere aansluiting met de lokale wijk- en gebiedsteams en lokale werkwijzen en afstemming van de onderlinge werkprocessen. Tevens heeft Intervence inspanningen verricht om de wachtlijsten te verkorten. Dit leverde helaas geen blijvend resultaat op. De wachttijden zijn zelfs nog langer geworden. Verdere afspraken met betrekking tot verbetering van kwaliteit en inspanningsverplichtingen ten aanzien van de wachtlijsten worden meegenomen in de in 2019 op te stellen samenwerkingsprotocollen met de gecertificeerde instellingen. Intervence heeft telkens aangegeven te willen doorontwikkelen tot innovatieve GI eind 2020. Gelet op de termijn lijkt het er op dat deze ontwikkeling op schema ligt, maar is door de recente ontwikkeling met betrekking tot Intervence op dit moment niet te garanderen.
b. Geringe afwijking, de evaluatie gebeurt tegelijkertijd met de herijking van alle samenwerkingsafspraken tussen Veiligheids- en Zorgpartners. Dit loopt. Basis ligt in de opdracht uit het landelijk programma Geweld hoort nergens thuis: vorm een sluitend samenwerkend netwerk in de veiligheidsregio. Aanleiding: voortschrijdend inzicht, aanscherping meldcode/radarfunctie Veilig Thuis, verbeterpunten door inspectierapporten.
c. Gerealiseerd

Wat hebben we nog meer gedaan ?

Samenwerking Veiligheid en Zorg
Voor de integrale aanpak en samenwerking Veiligheid en Zorg zijn diverse initiatieven genomen. Partners in de samenwerking zijn onder andere Veilig Thuis, Veiligheidshuis, Raad voor de Kinderbescherming, Politie en Openbaar Ministerie. Deze partners en de gemeente maken samenhangende afspraken. Waar nodig worden deze aangepast. In overleg met de lokale toegang tot hulp en ondersteuning, aan-z, zijn meer specifieke samenwerkingsafspraken gemaakt met de veiligheidspartners, zoals Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming. Onder andere over: overdracht van casussen, dreigende uithuiszetting. Ouders/verzorgers en jeugdige mogen inmiddels zelf deelnemen aan het overleg met de Raad voor de Kinderbescherming en aan het Familienetwerkberaad.

De samenwerking tussen Veiligheid en Zorg krijgt steeds meer vorm. Maar kan ook nog verbeterd worden. Voortschrijdend inzicht op samenwerking en eisen die door inspecties zijn gesteld geven een geleidelijke verbetering van de samenwerking tussen de partners. Samenwerken vergt voortdurende inspanning. De ontwikkeling van de Multidisciplinaire Aanpak MDA++ zal hier een bijdrage aan leveren.

Regiovisie
De voorbereiding voor de Regiovisie Voor een toekomst zonder geweld is gestart in 2018. Onderzoek laat zien dat mishandeling, in de breedste vorm, een onderschat probleem is. De omgang van het probleem is niet volledig inzichtelijk. De regiovisie met een uitvoeringsprogramma en prioriteiten wordt verwacht in het najaar 2019.

Veiligheidshuis
Wanneer de reguliere inzet van professionals binnen de eigen keten niet meer werkt en er sprake is van complexe problematiek, kunnen professionals een beroep doen op het zorg- en veiligheidshuis. Dit is een samenwerkingsverband waarin zorg- en strafpartners en gemeenten, onder eenduidige regie, werken aan complexe zorg- en veiligheidsproblemen. De doelstelling van de samenwerking is bijdragen aan de algemene veiligheid, het verbeteren van de persoonlijke situatie, het voorkomen en verminderen van recidive, (ernstige) overlast, criminaliteit en/of maatschappelijke uitval. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de regie op de samenwerking binnen veiligheidshuizen. Middelburg is centrumgemeenten. Wij dragen ca. € 0,60 per inwoner bij. In de kadernota 'Samenwerken aan Zorg en Veiligheid in Zeeland' komen veiligheid, zorg en bestuur samen rond complexe problematiek. Een werkgroep Samenwerking Veiligheid en Zorg stelde een uitvoeringsagenda op met voorstellen voor: strategische keuzes, prioriteiten, verbinden van informatie, onafhankelijke procesregie en (beter) verbinden van de beleidsterreinen Veiligheid, Zorg en Werk & Inkomen.

Veilig Thuis Zeeland
Veilig Thuis Zeeland is een samenvoeging van de meldpunten huiselijk geweld en kindermishandeling en is per 1 januari 2016 ondergebracht bij de gemeenschappelijke regeling (GR) GGD Zeeland. Aan-z is aangewezen als de samenwerkingspartner voor Veilig Thuis. Veilig Thuis voldoet aan de eisen van de Inspectie Sociaal Domein.

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, aanscherping
Januari 2019 gaat de aanscherping van de meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in. De Meldcode is een stappenplan om te bepalen of een situatie onveilig is.
Binnen aan-z is een aandachtfunctionaris Veiligheid aangewezen en zijn alle medewerkers getraind in de meldcode en de samenwerking met Veilig Thuis. Binnen de organisatie van de gemeente Terneuzen wordt de toepassing van de meldcode ingevoerd. Medewerkers Werk en Inkomen zijn getraind. De Meldcode Terneuzen wordt vastgesteld begin 2019.
De aanscherping leidt tot meer meldingen bij Veilig Thuis en vereist intensievere registratie. Veilig Thuis krijgt een radarfunctie, moet signalen van verschillende organisaties combineren. De extra kosten worden gedekt door de Decentralisatie Uitkering Vrouwenopvang via de centrumgemeente. Doel is om mishandeling zo snel mogelijk te stoppen en te zorgen dat er ondersteuning komt om duurzame veiligheid te bereiken en het leven weer op te pakken.

Onderzoek Inspectie TSD naar lokale zorg
De Inspectie Toezicht Sociaal Domein heeft onderzoek gedaan naar tien casussen die door Veilig Thuis waren overgedragen aan de ondersteuning vanuit de lokale zorg (april-september 2018). In september 2018 hebben alle betrokken zorgpartners, inspectie en gemeente een reflectie bijeenkomst gehouden. Het rapport wordt begin 2019 verwacht.

Regiekaart Zeeland proces- en casusregie inclusief escalatiemodel
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deed in 2018 onderzoek naar een casus in Walcheren. Uit dat onderzoek kwamen een aantal verbeterpunten aan het licht, zoals: vastleggen wie de verantwoordelijkheid in een casus heeft, de samenwerking in beeld brengen, afspraken noteren wie welke taken uitvoert. Daarom startten wij in oktober 2018 aan de bestuursopdracht om te komen tot een richtlijn. Doel van deze richtlijn is eenheid van taal en goede afspraken maken over proces- en casusregie. Het draagt bij aan 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur.

Leertuin gegevensdeling
Eén van de struikelblokken bij de samenwerking in de zorg- en hulpverlening is het delen van
cliëntgegevens met andere samenwerkende partijen. De Leertuin Gegevensdeling is vanaf april
2017 aan de slag gegaan om een theoretisch kader voor gegevensdeling te ontwikkelen. In 2018 zijn de Handreiking Leertuin Gegevensdeling en het borgingsvoorstel (verankering) Leertuin Gegevensdeling vastgesteld. De Handreiking Gegevensdeling dient als handelingskader voor gegevensdeling in het algemeen en in multidisciplinaire overleggen waarin de gemeente deelneemt in het bijzonder. De opgestelde handreiking gegevensdeling bevat relevante afspraken voor de implementatie van de Algemene Verordening Gegevensdelen (AVG) die op 25
mei 2018 ingevoerd is.

Project Jongerenhuisvesting
In augustus 2013 is gestart met een project jongerenhuisvesting in De Veste. De betreffende
jongeren begeleiden wij naar werk en scholing. Vrijwilligers van aan-z begeleiden de jongeren bij het wonen, Clavis verzorgt de wooncomponent. Bij start konden deze jongeren terecht in appartementen in De Veste. In verband met het besluit om De Veste weer volledig te bestemmen voor ouderen zijn de jongeren in 2018 overgeplaatst naar andere woningen in Terneuzen. Op dit moment begeleiden wij in dit kader 3 jongeren. In overleg met Clavis kunnen, als er mee behoefte is, meer plekken beschikbaar komen.
In 2012 waren wij al begonnen met het begeleid wonen voor jongeren onder de noemer 'Kamers
met doorgroei'. Prokino begeleidt op het terrein van het schippersinternaat inmiddels negen
jongeren. Een deel van hen is aangemeld door de gemeente. De gemeente begeleidt de jongeren op het onderdeel werk en scholing.