Sociaal domein

Doelen en prestaties

Wat willen we bereiken?

Noodzakelijke ondersteuning inwoners die niet zelfstandig in de noodzakelijke kosten van hun bestaan kunnen voorzien.

Kritisch beoordelen noodzaak bijstandsbehoefte. Wij kennen pas uitkeringen toe indien vaststaat dat de aanvrager op dat moment geen mogelijkheid heeft zelfstandig in zijn onderhoud te voorzien (doorlopend).

Gerealiseerd

We hebben in 2018 ruim 300 nieuwe uitkeringen toegekend. Tegelijkertijd zijn er ruim 360 uitkeringen beëindigd. Dit betekent dat er een dynamisch bestand is. Alle aanvragen worden zorgvuldig beoordeeld. Ook op rechtmatigheid. Mensen met een bijstandsuitkering hebben allemaal een trajectplan. Dit betekent dat er ondersteuning plaatsvindt bij het (weer) participeren. Dit is het beste middel tegen armoede, eenzaamheid en andere problematiek waar we binnen het sociaal domein tegen aan lopen. Bij mensen waarbij participeren niet mogelijk is ondersteunen we ook actief met minimabeleid en de instrumenten die daarvoor beschikbaar zijn. Hierbij zijn ook combinaties met Wmo/dagbesteding mogelijk.

Wat willen we bereiken?

Betrokkenheid van klanten bij beleidsvorming.

Toepassen cliëntenparticipatie (doorlopend).

Gerealiseerd

De adviesraad Participatiewet heeft een aantal keren per jaar een overlegvergadering met de portefeuillehouder Participatiewet gehad. Zij adviseert gevraagd en ongevraagd over voorstellen op dit terrein.

Wat willen we bereiken?

Waarborging zelfstandige deelname aan het maatschappelijk verkeer (maatschappelijke participatie en sociale redzaamheid).

Uitvoeren minimabeleid en armoedebeleid (doorlopend).

Gerealiseerd

Samen met Leergeld hebben we in 2018 meer kinderen bereikt, zodat meer kinderen mee kunnen doen in Terneuzen. De Individuele Studietoeslag is verruimd waardoor de mogelijkheden voor kinderen met een beperking om te studeren verruimd zijn.
Waar nodig zetten we zo vroeg mogelijk het instrument schuldhulpverlening in. Stabilisatie van schulden is vaak een voorwaarde voordat mensen (weer) aan participatie kunnen denken. Wij signaleren een toename in het aantal aanmeldingen van mensen met schulden. Dit komt overeen met de landelijke trend en meer (landelijke) aandacht voor schuldenproblematiek. Eind 2018 hebben we 150 dossiers budgetbeheer in behandeling, 560 mensen met een schuldhulpverleningstraject. 72 mensen hebben in 2018 een adviesgesprek gehad. Verder zijn er twee cursussen “omgaan met geld” gegeven.
We hebben in 2018 bijna 3.500 aanvragen minimabeleid/bijzondere bijstand afgehandeld.