Sociaal domein

Doelen en prestaties

Wat willen we bereiken?

Inwoners uit Terneuzen wonen in een dynamische en uitdagende leefomgeving en voelen zich gelukkig.

Burgerparticipatie en het ondersteunen van burgerinitiatieven in het sociaal domein(doorlopend).

Op schema

Op 22 mei 2019 leggen wij het procesplan burger- en overheidsparticipatie ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Het streven is om dit onderwerp te integreren als werkwijze binnen de hele organisatie. In 2018 ondersteunden wij een aantal burgerinitiatieven in het kader van Gezond in de Stad: de Sasse Brug in Sas van Gent en de Wandelvoetbal in Spui.

Wat willen we bereiken?

Vrijwilligers en mantelzorgers worden ondersteund door aan-z.

Aan-z ondersteunt mantelzorgers en vrijwilligers:
a. Lancering website “wehelpen.nl” (maart 2018);
b. Aan-z voert het vrijwilligersplan uit (december 2018);
c. Aan-z voert het mantelzorgplan uit (december 2018).

Geringe afwijking

a. Gerealiseerd.
Burenhulp en samenredzaamheid zijn pijlers van de decentralisatie van de Wmo. Er zijn genoeg mensen die iets voor een medeburger willen doen. Om hun aanbod en de hulpvraag van anderen samen te brengen zijn we in 2017 aangesloten bij WeHelpen. Op www.wehelpen.nl kunnen vraag en aanbod van informele hulp elkaar vinden. Aan-z zorgt ervoor dat aanmeldingen via WeHelpen worden gemonitord en vraag en aanbod met elkaar verbonden worden.

b. + c. Vanwege de organisatorische ontwikkelingen bij aan-z zijn deze plannen nog niet gerealiseerd. Aan-z voert deze taken in 2019 uit.
De aanpak van mantelzorgondersteuning is in 2018 niet gewijzigd. Vanuit de optiek dat iedere mantelzorger weer andere ondersteuning nodig heeft, is het beleidsuitgangspunt van de gemeente Terneuzen dat we ook voor mantelzorgers ondersteuning op maat leveren. Mantelzorgers kunnen met hun vraag bij aan-z terecht. De consulent bekijkt samen met de mantelzorger wat de best passende ondersteuning is voor de thuissituatie van de mantelzorger. Mantelzorgers kunnen dus gebruik maken van zowel algemene als maatwerkvoorzieningen.
Mantelzorgcompliment 2018
Op 10 november 2018 zijn de mantelzorgers in Terneuzen opnieuw in het zonnetje gezet. Mensen zijn opgeroepen om mantelzorgers aan te melden bij aan-z.

Wat hebben we nog meer gedaan ?

Mantelzorgondersteuning en respijtzorg
De aanpak van mantelzorgondersteuning is ongewijzigd. Vanuit de optiek dat iedere mantelzorger weer andere ondersteuning nodig heeft, is het beleidsuitgangspunt van de gemeente Terneuzen dat we ook voor mantelzorgers ondersteuning op maat leveren. Mantelzorgers kunnen met hun vraag bij aan-z terecht. De consulent bekijkt samen met de mantelzorger wat de best passende ondersteuning is voor de thuissituatie van de mantelzorger. Mantelzorgers kunnen dus gebruik maken van zowel algemene als maatwerkvoorzieningen.

Faciliteren vrijwillige inzet
Burenhulp en samenredzaamheid zijn pijlers van de decentralisatie van de Wmo. Er zijn genoeg mensen die iets voor een medeburger willen doen. Om hun aanbod en de hulpvraag van anderen samen te brengen zijn we in 2017 aangesloten bij WeHelpen. Op www.wehelpen.nl kunnen vraag en aanbod van informele hulp elkaar vinden. Aan-z zorgt ervoor dat aanmeldingen via WeHelpen worden gemonitord en vraag en aanbod met elkaar verbonden worden.

Wat willen we bereiken?

Terneuzen heeft voldoende algemene voorzieningen waar burgers gebruik van kunnen maken.

Opstellen plannen ten aanzien van de algemene voorzieningen (januari 2018) en na besluitvorming kan de uitvoering ervan starten.

Op schema

Voor het beleid over algemene voorzieningen stelden we de planning bij naar aanleiding van de wetswijziging in 2020.

Wat hebben we nog meer gedaan ?

Wij hebben de doorontwikkeling van de Kinderboerderij naar Stadsboerderij aangegrepen om met betrokken partijen deze algemene voorziening toegankelijk te maken voor een bredere doelgroep. In 2019 komen we met een concreet voorstel.

Het Wmo-vervoer is in Terneuzen ook een algemene voorziening. Vanaf 1 oktober 2018 is er een nieuwe vervoerder actief. Het Samenwerkingsverband Collectief Vervoer Zeeuws-Vlaanderen heeft een aantal voorwaarden veranderd. Zo betalen cliënten nu een kilometervergoeding in plaats van een vergoeding per zone.

Logeervoorziening Geestelijke Gezondheidszorg (GGz)
Voor inwoners uit Zeeuws-Vlaanderen met een psychiatrische problematiek is het vanaf 1 oktober 2018 mogelijk gebruik te maken van een tijdelijke logeervoorziening. De logeervoorziening is bedoeld voor inwoners met psychiatrische problematiek waarbij het in de thuissituatie of op de woonlocatie even niet meer lukt. De logeervoorziening bestaat uit 4 logeerbedden in een locatie Beschermd Wonen van Zeeuwse Gronden te Hulst. In de voorziening wordt gewerkt met de aanwezigheid van een ‘gezinsstructuur’ en 24 uur beschikbaarheid van begeleiding. De drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten financieren de voorziening. De voorziening voorkomt opnames in een GGz-kliniek en zorgt ervoor dat het netwerk van de cliënt even op adem kan komen  (respijtzorg).

Huishoudelijke hulp via zo-net
De betaalbare huishoudelijke hulp via algemene voorziening ‘zo-net’ is in 2018 op dezelfde manier als in 2017 voortgezet.

Wat willen we bereiken?

Participeren van jongeren.

a. Samenstellen opdracht aan aan-z op basis van de Monitor Maatschappelijk Resultaat (MMR) sociaal domein;
b.  Aan-z gaat werken met het vernieuwde concept van het Jongeren Informatie Punt (JIP) (maart 2018).

Geringe afwijking

a. Wij stelden samen met aan-z de opdracht voor 2019 aan aan-z en het uitvoeringsplan 2019 van aan-z op. Aan-z startte in 2018 met het zelf inrichten van de bedrijfsvoering. In 2019 werken wij verder aan smart geformuleerde afspraken en het aanleveren van managementinformatie.
b. Aan-z verwacht het nieuwe concept van het Jongeren Informatie Punt in 2019 te realiseren.

Wat willen we bereiken?

Alle burgers kunnen op een eenvoudige wijze informatie en advies vinden.

Extra investeren op het gebied van voorlichting en advies voor jong volwassenen: wij zenden alle jongeren die bijna 18 jaar worden een verjaardagskaart om ze te informeren wat er verandert als ze 18 jaar zijn (vanaf 1 januari 2018).

Gerealiseerd

In 2018 verstuurden wij ruim 800 kaarten naar de doelgroep.