Sociaal domein

Doelen en prestaties

Wat willen we bereiken?

Goede samenwerking tussen de Zeeuwse gemeenten, Geestelijke Gezondheidszorg, Raad voor de Kinderbescherming, Veiligheidshuis, Rechtbank, Politie, Veilig Thuis in het belang van de zorg voor burgers.

a. De aanscherping van de meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld (01-01-2019) voorbereiden (december 2018);
b. Ontwikkeling thema ouderenmishandeling door Veilig Thuis binnen de eigen organisatie en op Zeeuws niveau (maand en jaar?);
c. Training professionals in de lokale zorg in de Meldcode Huiselijk Geweld/Kindermishandeling, waar het thema ouderenmishandeling en de aanscherping van de meldcode deel van uit maken (juni 2018);
d. Lokaal Ontwikkelen praktische samenwerkingsafspraken Samenwerkingspartners Veiligheid – Zorg (december 2018);
e. Ontwikkelen multidisciplinaire aanpak ++ (MDA++) en opstellen plan van aanpak MDA++ 2018 (januari 2018).

Gerealiseerd

a. De aanscherping van de meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld (01-01-2019) voorbereiden (december 2018);  Op schema
b. Ontwikkeling thema ouderenmishandeling door Veilig Thuis binnen de eigen organisatie en op Zeeuws niveau Geringe afwijking ; toelichting: Veilig Thuis heeft twee functionarissen ouderenmishandeling. Notitie ouderenmishandeling voor Terneuzen is in ontwikkeling.
c. Training professionals in de lokale zorg in de Meldcode Huiselijk Geweld/Kindermishandeling, waar het thema ouderenmishandeling en de aanscherping van de meldcode deel van uit maken (juni 2018); Gerealiseerd.
d. Lokaal Ontwikkelen praktische samenwerkingsafspraken Samenwerkingspartners Veiligheid Zorg. Gerealiseerd. Toelichting: doorlopend bijstellen afspraken waar nodig.
e. Ontwikkelen multidisciplinaire aanpak ++ (MDA++) en opstellen plan van aanpak MDA++ 2018 Gerealiseerd.

Wat hebben we nog meer gedaan ?

In 2018 is gestart met het schrijven aan de Zeeuwse regiovisie Veilige Opvang en Terugdringen van Huiselijk Geweld.

Multidisciplinaire Aanpak (MDA++) en Centrum voor Seksueel Geweld (CSG)
In januari 2018 is het plan van aanpak MDA++ gemaakt. Vervolgens hebben veiligheids- en zorgpartners afgestemd hoe samengewerkt moet worden. Doel is bij complexe (geweld)situaties direct vanuit specialistische expertise en domein overstijgende samenwerking (Veiligheid en Zorg) een plan van aanpak op te stellen. Een pilot met ongeveer tien praktische casussen vormt de rode draad om ervaring op te doen. Hiermee is in december 2018 gestart. Eind 2019 komen de eindresultaten.

1 februari 2017 is het Centrum voor Seksueel Geweld Zeeland gestart. CSG is een samenwerkingsverband van zorgpartners, inclusief ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen, waar opvang, hulp en begeleiding wordt gegeven aan slachtoffers van seksueel geweld. Doel is de psychische/lichamelijke gevolgen te beperken en te behandelen en, als het slachtoffer dat wil, het verzamelen van forensisch bewijs. CSG maakt deel uit van een landelijk dekkend netwerk van CSG’s. De coördinatie t/m 2019 wordt gefinancierd uit Centrumgemeente middelen. In 2019 wordt duidelijk of voor MDA++/CSG financiering nodig is vanuit het gemeentefonds.

Decentralisatie opvang en beschermd wonen
Per 1 januari 2021 krijgen naar verwachting alle gemeenten een eigen budget voor Maatschappelijke Opvang en Beschermd wonen. In 2018 is de Zeeuwse regiovisie verder uitgewerkt. De regio Zeeuws-Vlaanderen heeft de proeftuin toekomstige bekostiging georganiseerd. Eerste voorstellen daarvoor worden in 2019 verwacht.

Sluitende aanpak situaties voor mensen met een sociaal maatschappelijke kwetsbare positie
In 2018 zijn we verder gegaan met het werken aan een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Op Zeeuws niveau heeft dat onder meer geleid tot afspraken over de SPOR en het vervoer er naar toe. In mei 2018 is de samenwerkingsovereenkomst van het OGGz-netwerk Terneuzen opnieuw afgesloten. Dit netwerk vormt de basis voor de sluitende aanpak hier. In augustus 2018 rondden we een inventarisatie naar huidige aanpak en verbeterpunten af en legden we de bodem voor verdere optimalisatie van de aanpak.