Volksgezondheid en milieu

Doelen en prestaties

Wat willen we bereiken?

Bereiken van de in het beleidsplan klimaat en duurzaamheid vastgelegde doelstellingen.

Uitvoeren van de activiteiten uit Activiteitenprogramma Klimaat en Duurzaamheid voor 2018 (doorlopend).

Gerealiseerd

  • In 2018 zijn de lokale energiecoöperaties Terneuzen en Zaamslag Duurzaam gestart.
  • We hebben 744 zonnepanelen op "De Koegors" geplaatst.
  • Wij onderzoeken energiemaatregelen voor de verbouwing van het stadhuis.
  • Het planologisch toetsingskader voor zonne-energie hebben wij aangeboden aan de raad.
  • Wij hebben de volgende activiteiten uitgevoerd: de MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen 2018, Warmetruiendag,    informatiebijeenkomsten over aardgasloos wonen, subsidies en leningen, warmtepompen en spouwmuurisolatie (Warmte Effect 2018) deelname aan de Nacht van de Nacht, aanbesteding duurzame koffiebekers, de Groene Koegors, en het nestkastenproject voor koolmeesjes.

Energiebesparing en Duurzame Energie
Op 12 januari 2018 hebben we 744 zonnepanelen op de stalling van "De Koegors" officieel in gebruik genomen. De zonnepanelen wekken 200.000 kWh groene stroom per jaar op. Dit is net zoveel als het jaarverbruik van 57 huishoudens. Onze zonnepanelen zorgen voor 117.066 kg minder CO2-uitstoot per jaar.

In 2018 zijn in onze gemeente 2 lokale energiecoöperaties van start gegaan. Deze coöperaties wekken groene stroom op met een zonnepaneleninstallatie op het dak van een derde via de postcoderoosregeling. De lokale energiecoöperatie Terneuzen maakt gebruik van zonnepanelen op het dak van zeilmakerij Van der Sneppen in Terneuzen. De lokale energiecoöperatie Zaamslag Duurzaam heeft een installatie op een loods van een particulier in Zaamslag.

In 2018 hebben wij een start gemaakt met het onderzoek naar de mogelijke energiemaatregelen bij de verbouwing van het stadhuis. Dit onderzoek wordt verdergezet in 2019.
Wij adviseren, stimuleren en motiveren bij initiatieven voor duurzame energie. Wij zijn Duurzaam Bouwloket (www.duurzaambouwloket.nl) blijven inzetten als onafhankelijk en gratis informatieloket voor onze inwoners voor duurzaam bouwen en stads- en dorpsvernieuwing. In 2018 hebben wij meegewerkt aan 7 informatiebijeenkomsten en 1 beurs over duurzame energie en energiebesparing (zonnepanelen, warmtepompen, spouwmuurisolatie) voor onze inwoners. Alle bijeenkomsten waren goed bezocht. Ook hebben we meegedaan met de Warmetruiendag en met de Nacht van de Nacht.

Stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) bij bedrijven + Millenniumgemeente
In 2018 hebben we met de gemeenten Hulst en Sluis de MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen ingesteld en uitgevoerd in samenwerking met de Stichting Switch. Een recordaantal van 1545 mensen kozen via een publieksstemming de finalisten. De Ketchupfabriek uit Graauw won de MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen op 6 november tijdens de Contactabeurs in Goes.

Duurzame Mobiliteit: openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s
In 2018 hebben we meegewerkt aan het eerste snellaadstation voor elektrische auto’s in onze gemeente aan de Kennedylaan in Terneuzen.

Natuur&Zo, Natuur- en Milieu Educatiecentrum in Zeeuws-Vlaanderen
NME-centrum Natuur&Zo verzorgt voor de gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen natuur- en milieueducatie. Natuur&Zo ondersteunt vrijwilligers en netwerken, organiseert activiteiten en doet publicaties. Bekende projecten van Natuur&Zo zijn o.a. de Boomfeestdag, de Nacht van de Nacht, de Natuurwerkdag en het zwerfafvalproject Schoon Zeeland. Dit laatste is Zeeuwsbreed uitgebouwd (zie www.natuurenzo.nl en www.schoonzeeland.nl voor alle projecten). In 2018 hebben we met Hulst en Sluis een dienstverleningsovereenkomst gesloten om het uitvoeren van natuur- en milieueducatie door Natuur&Zo voort te zetten. Dit was nodig omdat de gemeenschappelijke regeling O.L.A.Z. afliep.

Wat willen we bereiken?

Behouden leefbaarheid Kanaalzone.

Uitvoeren landschapsuitvoeringsplan (doorlopend).

Gerealiseerd

Wij hebben de landschappelijke inrichting van het Kanaaleiland in Sas van Gent samen met Stichting ’t Eiland afgerond. De bloemenweide, het bijenhotel en de natuurspeelplaats zijn gerealiseerd.

In 2018 hebben de gemeenten Terneuzen, Goes, Middelburg, Borsele en Noord-Beveland een gezamenlijke subsidie aangevraagd en gekregen bij IVN Nederland voor zes tiny forests. Wij hebben het tiny forest van de gemeente Terneuzen voorzien voor het Kanaaleiland Sas van Gent. De start van de aanleg is voorzien in 2019.

Voor 2B Connect hebben wij het project “De Groene Koegors” in 2018 verder uitgevoerd. North Seaports heeft 12 ha tijdelijke natuur door SLZ laten realiseren.  De gemeente Terneuzen en SLZ hebben Deelgebied I (voor Sagro) en III (Calamiteitenweg) ingericht als natuurgebied (12 ha).

Naar aanleiding van de door de gemeenteraad in december 2018 aangenomen motie met betrekking tot milieukwaliteit (luchtkwaliteit) in onze gemeente hebben wij hierover overleg gehad met de provincie Zeeland. Zij gaven daarbij aan dat zij in het kader van hun eigen milieuprogramma juist begonnen waren met de voorbereidingen van een onderzoek naar de Luchtkwaliteit in Zeeland en specifiek de Kanaalzone en het Sloegebied. De nut en noodzaak van de aanleg van een meetnetwerk zullen hiervan onderdeel uitmaken. Zij gaan het onderzoek trekken en zullen de komende tijd gesprekken voeren met andere belanghebbenden, zoals North Sea Port, RUD Zeeland en de industriële sector en ook met andere provincies en DCMR.

Met betrekking tot het bereiken van de in het beleidsplan Klimaat en Duurzaamheid vastgelegde doelstellingen de volgende bullet toe te voegen:

In 2018 hebben we de voorbereidingen getroffen voor de organisatie van een klimaatstresstest in onze regio in april 2019. Deze stresstest vormt het beginpunt van het in kaart brengen van de effecten van klimaatverandering voor het grondgebied van de regio Zeeuws-Vlaanderen. Vervolgens worden de kansen voor de toekomst en de mogelijke oplossingen voor te verwachten knelpunten in beeld gebracht. Het doel van de eerstkomende stresstest is primair bewustwording van de problematiek. De klimaatstresstest kent vier thema’s: waterveiligheid en crisisbeheersing, wateroverlast, droogte en hittestress.

Wat willen we bereiken?

Behalen van de titel Fairtrade gemeente.

Instellen van een gemeentebrede werkgroep en activiteiten voor het stimuleren van fairtrade producten faciliteren en ondersteunen (doolopend).

Geringe afwijking

N.a.v. het initiatief van de raadsfracties van Groen Links en D66 hebben wij in 2018 een fairtradewerkgroep met vertegenwoordigers van diverse bedrijven, sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties ingesteld. De werkgroep moest de ambities bijstellen om de titel van Faitradegemeente te behalen op 10 oktober 2018. Er hebben geen concrete activiteiten plaatsgevonden in 2018.

Door Fairtradegemeente te worden kan de gemeente concreet invulling geven aan de Global Goals 2 (duurzame landbouw), 8 (fatsoenlijk werk) en 12 (duurzame productie en consumptie) van de Millenniumgemeente 2015-2030.