Volksgezondheid en milieu

Doelen en prestaties

Wat willen we bereiken?

Optimale scheiding en recycling van afvalstoffen en verminderen hoeveelheid restafval.

Uitvoeren pilots grondstoffenplan (juni 2018).

Gerealiseerd

De uitgevoerde proeven geven wel minder restafval en meer plastic en drankkartons. Het restafval was voor beide proeven gedaald. Ook werd er in beide gevallen meer plastic en drankkartons ingezameld. Maar dit leverde onvoldoende   voordeel om van de proeven een standaard inzamelingsmethode te maken. De Afvalverbranding Rijnmond deed ons een aanbod om restafval en plastic via een na scheidingsinstallatie te scheiden. Hiervoor gaan we in 2020 ons restafval weer samen met het plastic inzamelen. Op die manier scheiden we meer plastic en drankkartons.

Tot 2020 verzamelen we plastic en drankkartons nog in de containers op centrale plaatsen in de woonwijken. Om de waardevolle afvalstromen GFT uit het restafval te halen starten we maart 2019 een campagne. We communiceren hierover en starten acties uit om bij de inwoners meer GFT in te zamelen.

Wat hebben we nog meer gedaan ?

Het afgelopen jaar hebben we proeven gedraaid in Othene en Biervliet. In Othene kregen de huishoudens een extra container om het plastic in te verzamelen. Het inzamelen van de
andere afvalfracties bleef hetzelfde. In Biervliet bestond de pilot uit omgekeerd inzamelen: de grijze container voor restafval was nu voor plastic. Het restafval brachten de inwoners naar zes verzamelcontainers op centrale plaatsen in Biervliet. Maar het resultaat van beide proeven leverde te weinig voordeel op. Om deze reden zijn we per 1 februari 2019 gestopt met de proeven.

In juli 2018 hoorden we dat de Afvalverbranding Rijnmond een nascheidingsinstallatie voor plastic en drankkartons uit restafval bouwt. Daarvoor gaan we het plastic weer samen met het restafval inzamelen vanaf 2020. De installatie haalt plastic en drankkartons uit het restafval. Op die manier scheiden we meer plastic en drankkartons.

We hebben deze manier vergeleken met drie andere manieren van inzamelen. Zoals we nu doen en zoals we in Biervliet en Othene deden. Uit deze vergelijking kwam afval inzamelen volgens de manier van nascheiding als beste voor Terneuzen naar voren. We zamelen zoveel mogelijk plastic in. Daarnaast zorgen we dat het makkelijk is voor de inwoners en de kosten zijn lager.
Tot die tijd verzamelen we plastic en drankkartons nog in de containers op centrale plaatsen in de woonwijken.

Om de waardevolle afvalstroom GFT uit het restafval te halen, starten we in maart 2019 een campagne. We communiceren hierover en starten acties om de inwoners meer GFT in te laten zamelen. Ook de andere waardevolle afvalstromen komen later in de campagne aan bod.