Bestuur en ondersteuning

Doelen en prestaties

Wat willen we bereiken?

Grotere betrokkenheid burgers op beleid en beheer woon- en leefomgeving.

a. Inhoud van de gereedschapskoffer bekijken en waar nodig aanpassen (januari 2018);
b. Zoeken naar nieuwe vormen van burgerparticipatie (doorlopend);
c. Vaststellen nieuwe beleid voor burgerparticipatie (april 2018).

Gerealiseerd

a. De inhoud van de nieuwe gereedschapskoffer bevat maatwerk: we faciliteren de verzoeken vanuit de wijk- en kernraden.
b. We hanteren en experimenteren met diverse methoden en instrumenten om burgerparticipatie vorm te geven, waaronder Het Nieuwe Samenspel. De ontwikkeling van het Nieuwe Samenspel ligt op schema. De methodiek voor een eerste spelronde is gereed en zowel fysiek beschikbaar als digitaal te downloaden. Een doorontwikkeling om te komen tot meerdere spelrondes is gestart.
c. Wij rondden de verkenning van de doorontwikkeling op het thema burgerparticipatie met de gemeenteraad begin 2019 af. Wij ontwikkelen momenteel een procesplan, waarbij de interne organisatie handvatten krijgt om burgerparticipatie zo in te zetten dat het bijdraagt aan de verbetering van beleid. In mei 2019 leggen wij het procesplan voor aan de gemeenteraad.

Wat willen we bereiken?

Slagvaardige kern- en wijkraden.

Onderzoeken mogelijkheden digitaal samenwerkingsplatform (januari 2018).

Gerealiseerd

Het onderzoek is afgerond en het blijkt mogelijk een digitaal samenwerkingsplatform te bieden. We zijn in overleg met vertegenwoordigers van de wijk- en kernraden over de realisatie ervan.

Wat willen we bereiken?

Verbetering van de leefbaarheid, versterking van de gemeenschapszin en bevordering van de zelfredzaamheid van de burgers.

Het aantal uit te voeren buurtbemiddelingszaken afstemmen op de toegenomen vraag:140 zaken per jaar (januari 2018).

Gerealiseerd

We hebben het aantal uit te voeren buurtbemiddelingszaken met ingang van 2018 structureel verhoogd naar 140 per jaar. En dit voor de duur van drie jaar.

Wat willen we bereiken?

Vergroten interactie en participatie van burgers, instellingen en bedrijven.

Meer en effectiever inzetten nieuwe communicatiemiddelen, waaronder beeldcommunicatie (doorlopend).

Gerealiseerd

We communiceren zo effectief mogelijk en gebruiken daar nieuwe communicatiemiddelen voor. We blijven inzetten op sociale media en hebben in 2018 onder meer de communicatie via Instagram vergroot. Het gebruik van beeld (foto/video) is in het huidige mediagebruik belangrijker geworden om informatie effectief over te brengen. We gebruiken daarom vaker filmpjes en visuele uitleg. Zo hebben we in 2018 de begroting 2019 via een kort filmpje uitgelegd. Ook bij campagnes (onder andere voor uitleg online diensten en melding openbare verlichting) is video gebruikt.

Wat willen we bereiken?

Meerwaarde creëren voor de regio in het algemeen en de gemeente Terneuzen in het bijzonder.

(Grensoverschrijdend) samenwerken met andere overheden, instellingen en bedrijven (doorlopend), waaronder:
·drie gemeenten in Zeeuws Vlaanderen;
·Stuurgroep IJzendijke;
·Tafel van 15;
·Onbegrensdzeeuwsvlaanderen.

Op schema

Op 23 maart 2018 heeft de Commissie Externe Spiegeling Zeeland het rapport ‘Samenwerkingskracht in Zeeland. #HOEDAN?’ uitgebracht. Het rapport geeft duidelijk weer dat het nodig is om de bestuurlijke slagkracht in Zeeland groter te maken. De commissie geeft ook verschillende voorstellen om hier invulling aan te geven.

In 2018 hebben de Zeeuwse overheden gewerkt aan de vorming van het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO). Op 6 maart 2019 hebben zij het samenwerkingsconvenant hiervoor getekend. De Bestuurlijke Kerngroep is al aan de slag. Er komt in 2019 ook een Regiobureau dat het OZO gaat helpen. Nu het OZO er is, verdwijnen de Stuurgroep IJzendijke en de Tafel van 15.

De Zeeuws-Vlaamse gemeenten hebben besloten een strategische regiovisie op te stellen. Dit om samen de uitdagingen voor de regio aan te pakken. De provincie Zeeland heeft in een bestuurlijk gesprek op 30 oktober 2018 uitgesproken deze aanpak te steunen. De provincie heeft in elk geval aandacht gevraagd voor de onderwerpen wonen, werken en recreëren. De provincie wil de regiovisie gebruiken als instrument om afspraken te maken met de gemeenten in regioverband. Ook kan de visie op het niveau van de provincie input vormen, bijvoorbeeld voor de omgevingsvisie 2021. Het doel is om in 2019 (eerste) resultaten te hebben geboekt.

Verder werken we al jaren samen bij zaken waarbij het logisch is om dit regionaal te doen. Voorbeelden hiervan zijn het woonbeleid, bedrijfsterreinen, bedrijfscontacten, regiopromotie , veiligheid en klimaatadaptatie.

In 2018 hebben we ook de samenwerking gezocht op nieuwe gebieden. Zo hebben we samen met Hulst, Sluis en SaBeWa een Functionaris Gegevensbescherming (FG) ingehuurd. Overheidsorganisaties moeten een FG aanstellen. Een FG bekijkt of wij ons houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Netwerkorganisatie onbegrensdzeeuwsvlaanderen
In september 2018 hebben de gemeenteraden in Zeeuws-Vlaanderen besloten onbegrensdzeeuwsvlaanderen deze raadsperiode verder te laten werken. De aandacht ligt nog sterker op het oplossen van de belemmeringen op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Onderdeel daarvan is het geven van informatie en service om de werving en vestiging van nieuwe arbeidskrachten en inwoners zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarnaast is het bekend maken van mogelijkheden op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt bij jongeren uit de regio een actie.
Eind 2018 heeft onbegrensdzeeuwsvlaanderen een plan gemaakt voor een Expat Center in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een service- en informatiepunt voor mensen die hier komen wonen, grensarbeiders en arbeidsmigranten. Wij steunen dit plan. Het Expat Center is op 1 april 2019 gestart.